Op 22 oktober om 9.00 uur vertrokken we van het Teylersplein met een groep van 42 deelnemers richting Katwijk. Daar werden wij om 10.00 uur door conservator André Groeneveld verwelkomd. Na een heerlijke kop koffie, werd de groep in tweeën gedeeld. De heer Groeneveld gaf tijdens de rondleiding uitleg over de collectie Blommers.

BlommersIn de 19e en 20e eeuw was Katwijk naast een vissers- ook een kunstenaarsdorp. Een van de belangrijkste schilders was Bernard C. Blommers.
De conservator vertelde ons hoe Blommers (1845 – 1914) begon met portrettekenen en schilderen. Het ging hem financieel voor de wind en hij liet een villa bouwen aan de boulevard. Daar stortte hij zich op schilderen van spelende kinderen op het strand, die hij vanuit zijn huis zag.

Na de rondleiding konden wij het andere gedeelte van het museum bezoeken met o.a. Katwijkse klederdracht. De sieraden, zoals hoofdkappen, die erbij hoorden moesten de welstand tonen van de draagster. Ook waren er veel scheepsmodellen en gebruiksvoorwerpen uit de visserij.

Na een zeer boeiende excursie waren we om 13.00 uur weer terug in Nieuwveen.

Eén van de bezoekers schreef een verslag over de schilder Blommers voor de eerstkomende Baardman.
Een stukje uit de  beschrijving:

“Hij schilderde veel kinderportretten en pootje-badende jeugd. Zijn huwelijk met de voormalige visverkoopster Anna van der Toorn maakt Blommers niet slechts een beschouwer of een volledige buitenstaander van het vissersleven. De armoede en de tragiek van het vissersbestaan zullen hem niet ontgaan zijn. Maar er is niet alleen tragiek; ook in het zware vissersleven breekt vaak genoeg de zon door. Blommers’ schilderkundige keuze valt bij de weergave van de visserstaferelen op dit laatste: hij ziet en verbeeldt vooral het opgewekte, het zonnige.”

Hij plaatste daar deze foto’s bij.

Blommers meisje
Het charmante portretje met de titel: Meisjeskopje (olieverf op doek/paneel; 34,5 x 27,5 cm. gesigneerd en gedateerd: 1868).

Blommers zegelDit schilderij heeft als model gediend voor een postzegel van 4 cent, als eerste uit een serie kinderportretten, dit was in 1957 het thema van de kinderzegels.

 

De tentoonstelling “De zonnige Haagse School” is niet meer te bezichtigen helaas, al het andere moois in het Katwijks Museum uiteraard wel!

 

Adres Oudheidkamer:
Kerkstraat 31, Nieuwveen
Openingstijden:
Woensdagochtend 10:00 - 12:00 uur .
Zondagmiddag 14:00 - 16:00 uur .

Wij respecteren uw privacy.
U vindt HIER onze privacyverklaring.

anbi algemeen nut beogende instelling
 Rek. NL11 INGB 0005 0957 17