Een groot aantal donateurs had zich aangemeld voor de voorjaarsexcursie van de Historische Kring Liemeer, die deze keer als bestemming het pittoreske stadje Oudewater had, waar een gids onze groep meenam op een stadswandeling en een bezoek aan de Heksenwaag.

Onder een stralend zonnetje vertrokken 33 deelnemers op zaterdagmorgen 20 mei vanaf het gebruikelijke verzamelpunt op het parkeerterrein bij het gemeentehuis in Nieuwveen naar Oudewater.
HeksenwaagIn Oudewater werd het geadviseerde parkeerterrein snel gevonden, waarna de deelnemers zich na een korte wandeling verzamelden bij Café Lumière op de Markt. Op het zonnige terras werd genoten van koffie of thee met iets lekkers erbij, waarna de gids zich meldde en het gezelschap in twee groepen werd verdeeld.

De eerste groep bracht een bezoek aan de Heksenwaag en kreeg van de waagmeester een uitgebreide uitleg over de geschiedenis van de heksenvervolging. Al in de 16e eeuw kwamen mensen naar deze plaats. Keizer Karel V gaf de Waag van Oudewater het privilege voor een eerlijk weegproces. Dat was van levensbelang. Van hekserij beschuldigden konden immers op de brandstapel eindigen.
Bezoekers kunnen zich ook nu nog laten wegen op de originele weegschaal uit 1482 en ontvangen dan een certificaat, het "Certificaet van Weginghe in der stede Wage tot Oudewater". Op de bovenverdieping van de Heksenwaag is een permanente tentoonstelling met audiovisuele presentaties en een leesbibliotheek over de heksenvervolging en de geschiedenis van de Waag.

Toren Sint MichaelskerkDe tweede groep ging met de gids op stap voor een wandeling langs diverse markante panden en plekken in de stad, waaronder het Arminiushuis, Touwmuseum "De Baanschuur", de Sluisbrug, de Sint Michaelskerk, de Varkensbrug, het Stadhuis en het beeld van Swiebertje.
Ook vertelde de gids iets over de replica's van kunstwerken die op diverse plaatsen in de stad hangen. Deze kunstwerken zijn van de in Oudewater geboren schilder Gerard David (1455-1523).

In Oudewater is de touwslagerij lange tijd heel belangrijk geweest. In de omgeving werd hennep gekweekt en in touwslagerijen werden de vezels verwerkt tot touw voor de scheepvaart. Die bloeitijd eindigde met de opkomst van de stoomschepen, waarvoor veel minder tuigage nodig was dan voor zeilschepen. Leuk feitje: De touwslagers hadden bundels hennepvezels om hun middel dat een gele kleur afgaf, waardoor inwoners van Oudewater nog steeds "Geelbuiken" worden genoemd.

Het Arminiushuis is genoemd naar de uit Oudewater afkomstige godsdienstgeleerde en hoogleraar Jacobus Arminius.

De Sint Michaelskerk is tijdens de reformatie van katholieke in hervormde handen overgegaan. Zaken die opvallen: de klokkentoren met zadeldak, het klokkenspel, het vrouwenklokje.

StadhuisAlle panden in de stad, zo ook het Stadhuis, dateren van na het Beleg van Oudewater in 1575, ook wel de "Oudewaterse Moord" genoemd, waarbij het grootste deel van de stad door de Spanjaarden in puin werd geschoten. Het herbouwde Stadhuis dateert uit 1588 en werd later nog enkele malen gerenoveerd. In 1968 werd het Stadhuis door brand gedeeltelijk verwoest, maar omdat de originele tekeningen nog bestonden, kon het pand in de oorspronkelijke staat worden hersteld.

Tegenover het Stadhuis bevindt zich bij de Visbrug een borstbeeld van Swiebertje, de hoofdpersoon uit de gelijknamige televisieserie (1955-1975). De buitenopnamen voor deze serie vonden destijds plaats in Oudewater en omgeving. Het beeld is in 2003 door Joop Doderer, de hoofdrolspeler, zelf onthuld.

Daarna wisselden de groepen; de tweede groep ging naar de Heksenwaag en de eerste groep ging met de stadsgids op pad.

Het was, natuurlijk ook door het prachtige weer, een zeer geslaagde dag en iedereen was enthousiast over de mooie stad Oudewater met al zijn pittoreske oude panden, mooie grachtjes en andere bezienswaardigheden.

Adres Oudheidkamer:
Kerkstraat 31, Nieuwveen
Openingstijden:

 Woensdag 10:00 - 12:00 uur (werk-ochtend)
  19:30 - 21:30 uur  
 Zondag 14:00 - 16:00 uur  

Wij respecteren uw privacy.
U vindt HIER onze privacyverklaring.

anbi algemeen nut beogende instelling
 Rek. NL11 INGB 0005 0957 17