Poster van de expositie Ontspanning en vermaak van toenOp zondag 30 oktober werd de expositie geopend door burgemeester Robbert-Jan van Duijn.
Meer over de opening kunt u HIER lezen.

De titel heeft betrekking op het doktershuis aan de Oude Nieuwveenseweg dat voor diverse huisartsen als woonhuis en praktijkruimte heeft gediend. Het pand is gebouwd in 1849, maar toen was er nog geen artsenpraktijk gevestigd. Die bestemming kreeg het in 1857. Er hebben verschillende huisartsen praktijk gehouden, totdat Dr. Barend Nout in 1904 het pand betrok. In 1950 droeg hij de praktijk over aan zijn zoon Wim Nout, die in 1955 overleed. Vanaf 1955 woonde en werkte Dr. Ad van Dongen in het doktershuis.
Ad van Dongen is van 1955 tot 1992 huisarts in Nieuwveen geweest. Daarnaast was hij als arts verbonden aan de Johannesstichting en later aan Huize Ursula.

In de expositie staat de vroegere huisartsenpraktijk aan de Oude Nieuwveenseweg centraal, maar daarnaast is er veel aandacht voor thema's als de apotheek, het rijden van visites, de EHBO, reanimatie, verloskunde en consultatiebureau, de kruisvereniging, wijkverpleging en kraamzorg, en de ontwikkeling van de gezondheidszorg door de jaren heen. Ook de strijd om het behoud van de apotheek bij de praktijk krijgt aandacht. Dr. van Dongen is altijd een apotheekhoudende huisarts geweest. Het was een echte dorpspraktijk, waar bij een ongeval of bevalling soms het spreekuur onderbroken moest worden, zoals dat in een plattelandspraktijk gaat. Medicijnen konden door de patiënten aan de praktijk worden afgehaald en stonden klaar in een kastje aan de gevel. Bijzondere instrumenten

Er is in de Oudheidkamer een groot aantal medische attributen en instrumenten te zien, waarbij een deel nog door een voorganger van Dr. van Dongen, Dr. Barend Nout, is gebruikt. Zo is er een oude collectie tandartstangen uit de tijd dat men voor een zere kies nog naar de dokter ging.
Oude medicijnen


Ook oude medicijnen, potjes en flesjes zijn uitgestald.

 

Geboortekaartjes

Tevens zijn de geboortekaartjes van de Nieuwveense kinderen te bekijken die met hulp van Dr. van Dongen ter wereld zijn gekomen. Alle kaartjes zijn bewaard in vele albums.

Voor wie meer wil weten over de praktijk van Dr. van Dongen is in de Oudheidkamer het boek "Het doktershuis in Nieuwveen. Herinneringen uit de praktijk", geschreven door Nel van Dongen-Lammerink, de echtgenote van Ad van Dongen, te koop.

In de fotoalbums op de site vindt u een artikel (Klik HIER) met meer foto's van de opening en de expositie.

 

Adres Oudheidkamer:
Kerkstraat 31, Nieuwveen
Openingstijden:
Woensdagochtend 10:00 - 12:00 uur .
Zondagmiddag 14:00 - 16:00 uur .

Wij respecteren uw privacy.
U vindt HIER onze privacyverklaring.

anbi algemeen nut beogende instelling
 Rek. NL11 INGB 0005 0957 17