Zevenhoven, het dorp dat bleef

Dit boek is -zolang de voorraad strekt- verkrijgbaar tijdens openingsuren in de Oudheidkamer (zie Verkoop)

Samenvatting:

Afm. 21 x 20,5 cm.
Bevat 96 pagina's met veel foto's en afbeeldingen; de meeste zwart-wit.
ISBN: 90-71267-1-6

Fotografie: Bert Looij e.a.
Illustraties: Yvon Hajunga
Drukwerk: Bureau de Boer, Nieuwkoop
1e druk: 1985

Inhoud:

Ten geleide J.G. Huigsloot, burgemeester van Zevenhoven
Voorwoord R. Ed. Schwier, voorzitter Stichting Historische Kring Zevenhoven
Van Stichtse ontginning tot dorp in het Groene Hart. 900 jaar ontwikkeling van Zevenhoven. Willem Heijting
Zevenhoven op oude kaarten Wout Hofman
Hoe een natte polder een droge werd Rob Schwier
Zevenhoven voor de lens Bert Looij

(op de kaft)
In 1085 werd in Utrecht het besluit genomen om het gebied waarin Zevenhoven ligt te ontginnen en voor bewoning beschikbaar te maken. De herdenking hiervan in 1985 vormde de aanleiding om dit boek te laten verschijnen.
Het is de eerste keer dat aan de geschiedenis van Zevenhoven een boek wordt gewijd.

De verschillende auteurs maken elk op hun eigen manier het verleden actueel. De uitkomst is steeds dat het dorp ondanks bedreigingen is blijven voortbestaan. Speciaal voor dit boek zijn enkele fraaie aquarellen vervaardigd, geïnspireerd door het landschap in en om Zevenhoven.

Willem Heijting geeft een overzicht van de geschiedenis van Zevenhoven van de Stichtse (Utrechtse) ontginning in 1085 tot dorp in het Groene Hart in 1985 met de nadruk op de tijd voor de droogmaking van de polder omstreeks 1810.

Wout Hofman beschrijft een zevental oude kaarten waarop Zevenhoven voorkomt, waaronder de Tabula Peuteringeriana, de kaart van Amstelland van Croock uit 1525, een blad uit de kaart van Rijnlanddoor Floris Balthasars uit 1615 en de nieuwe Aftekening tot Droogmakinge van de Uytgeveende Landen gelegen in Rijnland, Amstelland en Utrecht van Kraakhorst uit 1742.

Rob Schwier beschrijft de droogmaking van de polder omstreeks 1810 met veel aandacht voor de molens die zijn gebruikt om dit te verwezenlijken en de vervanging van die molens door stoom- en later elektrische gemalen.

Bert Looij geeft een overzicht van foto’s van gezichtsbepalende panden die in Zevenhoven staan, maar vooral hebben gestaan.