...de Oudheidkamer is vanaf 12 juli weer open voor publiek. Klik hier voor meer...

Afbraak van Het Zuivelhuis in Zevenhoven

 

Dirk Janmaat Sr., opgegroeid op het boerenbedrijf van zijn vader in Nieuwveen, was van jongs af aan bezig met de melkverkoop. In zijn jonge jaren ventte hij de melk van zijn vaders koeien uit. Eerst met de hondenkar, later met paard en wagen. Toen de tijd kwam dat rauwe melk niet meer rechtstreeks uit de stal aan de mensen verkocht mocht worden, ging Janmaat Sr. op zoek naar een pand om een melkhandel te beginnen. Hij vond een winkel aan de Dorpstraat in Nieuwveen, die hij jarenlang samen met zijn broer runde.

In 1955 trouwde Janmaat Sr. met Coby Boon. Hij ging op zoek naar een geschikt pand om een eigen melkhandel te beginnen. Dat werd uiteindelijk de winkel aan het Zuideinde in Zevenhoven, een voormalige slagerij van Kalshoven. Vanaf dat moment had Zevenhoven zijn eerste echte melkhandel. Het Zuivelhuis was een feit. In 1956 begon Janmaat Sr., naast de winkel, ook met venten, eerst met de bakfiets, later met de ponywagen. Inmiddels had het gezin 5 kinderen: Dirk, Gerda, Jan, Kees en Gerard. Het gebied en de klantenkring breidden zich in de loop der jaren verder uit en zoon Dirk (Dibbes) en dochter Gerda gingen meehelpen. In 1970 werd het vervoer gemotoriseerd, eerst door een melkkar met een lawaaiige hulpmotor, vanaf 1980 door de rijdende winkel. Zonen Dirk en Kees namen de zaak over. In 1990 kochten zij de Sparwinkel (nu: Kees en Dirk’s Dagwinkel) aan de Albrechtshof, stopten met de rijdende winkel en Het Zuivelhuis werd gesloten.

Nu, ruim 20 jaar later, wordt het pand afgebroken en daarmee is Het Zuivelhuis voorgoed uit Zevenhoven verdwenen. Het dak lekte al jaren en met regenachtig weer stonden er door het hele huis pannen om het water op te vangen. Het was niet ruim en voldeed bovendien ook niet meer aan de eisen van deze tijd. Als laatste herinnering aan Het Zuivelhuis stonden alleen de letters I en V nog op de ruit. Op de plaats van het pand komt een nieuwe woning.

Hieronder beelden van het pand door de jaren heen.