Terugblik Open Monumenten weekend 2015

Dit jaar stond Open Monumentenweekend in het teken van ambacht en kunst.
U heeft in het stadhuis te Nieuwveen een tentoonstelling kunnen bezoeken van tekeningen en schilderijen die in het teken stonden een ambacht of te maken hadden met een monumentaal pand in onze omgeving.
In dat weekend was de oudheidkamer langer open en kon u de tentoonstelling bezoeken over “150 jaar Nicolaaskerk te Nieuwveen”. Die is nog tot begin 2016 te bezoeken op woensdagavond en zondagmiddag.

In de Orangerie te Noordeinde was u in de gelegenheid om te zien hoe iconen worden geschilderd. Het blijkt tijdrovende, precieze bezigheid te zijn. Kees Rietveld en enkele cursisten gaven ons een doorkijkje in dit gebeuren. Erg leerzaam!


In de Orangerie was ook Ans Vianen aanwezig. Zij liet u een pijp of ander voorwerp boetseren. Met die opbrengsten heeft zij een kunstwerk ontworpen. Dat kunstwerk wordt binnenkort op een geheime plek in de stiltetuin begraven. Mogelijk wordt het over een jaar weer opgegraven. Zou de gouden pijp er dan nog tussen zitten?


We kijken met vele plezier terug op deze dagen. We hadden genoeg bezoekers om hier volgend jaar weer aandacht aan te besteden. Heel bijzonder was de samenwerking met de andere Historische Verenigingen. Heel prettig was de aansturing van onze burgemeester.
Het is fijn te weten dat er zo veel aandacht voor cultuur is.

Hans Broekkamp
Foto icoon: Bep de Bruin