Nieuwveners in Alem

Alem is thans een dorp behorend bij de gemeente Maasdriel, provincie Gelderland. Voor 1958 behoorde het bij Brabant en kwam in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog midden in de frontlinie te liggen. Na beschietingen door de geallieerde strijdkrachten werd het door de terugtrekkende Duitsers ook nog eens voor het grootste deel platgebrand, waardoor het bijna helemaal was verwoest.
In het kader van de wederopbouw hebben de dorpen Nieuwveen, Leimuiden en Rijnsaterwoude het dorp Alem geadopteerd. Tevens werden noodwoningen geplaatst door o.a. Nieuwveense aannemers.
Er kwam een hechte band tussen beide dorpen tot stand. Jarenlang was er een uitwisseling met voetbalvereniging Nicolaas Boys en toneelvereniging De Vrede uit Alem heeft verschillende uitvoeringen gegeven in het café van de familie Lelyveld. Deze contacten zijn helaas op den duur verwaterd.

Bijgaand een foto (klik er op voor een vergroting) van Nieuwveense arbeiders in het verwoeste Alem. Zijn er mensen bij die u herkent? Zijn er gegevens bekend van personen die hebben meegeholpen? We houden ons van harte aanbevolen.

Bram Poot, Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o.