...de Oudheidkamer is vanaf 12 juli weer open voor publiek. Klik hier voor meer...

Astrakan bontjas verrijkt de collectie

astrakan jasTer aanvulling op de informatie, die wij hebben over de Russische Boerderijen te Zevenhoven (in de media ook wel Klein Rusland genoemd) waarvan er één ASTRAKAN heette plaatsten wij een oproep in de rubriek Lezershelpenlezers van het AD.

Mevrouw Anja reageerde en is op 30 maart jl. persoonlijk de Astrakan of wel Persianer bontjas*) in ons museum komen brengen om te zien waar dit erfstuk van haar tante Ali een eerbiedig plekje kreeg.

Er is een verhaal aan de jas van tante Ali verbonden en wij delen deze historie graag met u.
Tante Ali werd met 13 jaar van school gehaald om thuis in de huishouding te komen en te zorgen voor haar vader, moeder en 3 zussen en een broer.
Ook toen de ouders overled
en waren heeft zij altijd voor haar 3 ongetrouwde zusters de huishouding gedaan.  Met z'n drieën zorgden ze ieder voor een deel van het zogenaamde huishoudgeld.

De eerste keer dat tante een eigen rekening moest openen was toen ze 65 werd en AOW kreeg. Zij zag dat als de eerste keer dat ze echt eigen geld had.
Ze voelde zich rijk en een echte bontjas hoorde in dat kader.

Wij danken mevrouw Anja hartelijk voor deze gift en het ontroerende verhaal van haar Tante Ali.

*) Persianer of astrakan is een kortharig bont met zeer uiteenlopende haarstructuur, variërend van sterk krullend tot platte krul en moiré-typen. Het is in de bruine en zwarte tinten meestal geverfd. Gewicht en soepelheid kunnen veel verschillen. Het is afkomstig van het vijf tot tien dagen oude lam van het karakoelschaap. Dit schaap leeft in woestijnachtige gebieden. Het is het belangrijkste huisdier in Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan.
Bron Wikipedia.