Expositie “Van Brug tot Brug”

VBtB 08Begin vorige eeuw trokken veel jonge tuinders naar het Jaagpad om daar een groentekwekerij te beginnen. Geen verwarmde kassen maar zo op de koude grond of uit kweekkassen met zogenaamde eenruiters. Hard werken was het motto om het hoofd boven water te kunnen houden. Gezinnen met meer dan 10 kinderen waren geen uitzondering en al die mondjes moesten te eten krijgen. Vaak waren er zorgen over de oogst, zeker als een enorme hagelbui een groot deel van jonge aanplant had verwoest.

Gelukkig krabbelde Nederland na de oorlog weer wat op en kwam er ruimte en geld voor wat luxe: een mooi bloemetje op tafel. Daarvan profiteerden velen kwekers door om te schakelen naar de kweek van bloemen: anjers, tulpen, chrysanten, e.a. Enkele bedrijven werden zelfs toonaangevend voor de Nederlandse bloemenmarkt.

VBtB 03En dan zijn er natuurlijk de verhalen over de Amstel zelf zoals het overvaren, het zwemmen tussen het tuinafval, de vissterfte na de lange winter van 1963, de jaagpalen waarlangs het touw liep voor het voorttrekken van boten, de Kleiclub en ‘het touwtrekcentrum’ bij Piet Sterk (Eveleens).

Nieuwsgierig geworden? De beheerders van onze stichting zullen u met open armen ontvangen en vertellen over wat er allemaal te zien is.

Op 28 april vindt de opening van "Van Brug tot Brug" plaats. Meer nieuws hierover binnenkort op de website.
In verband met de beperkte ruimte in de Oudheidkamer wordt de opening verricht samen met een aantal genodigden, onder andere van het Jaagpad.

Vanaf woensdag 1 mei bent u op onze openingstijden (onderaan deze pagina vermeld) van harte welkom om de nieuwe expositie te bezichtigen.