Oproep foto's van gevangenen Kamp Amersfoort

kamp amersfoort logoOp 19 april 1945 is het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, het beruchte Kamp Amersfoort, door de geallieerden bevrijd. In het kamp hebben gedurende de oorlog ongeveer 35.000 gevangenen korte of lange tijd verbleven.

De gedenkplaats van Kamp Amersfoort wordt grondig verbouwd. In het nieuwe museum is ruimte voor een Fotomonument. Het plan is om door middel van deze fotowand de gevangenen zichtbaar te maken, hen letterlijk en figuurlijk een gezicht te geven door van hen een afbeelding op te nemen. Waarschijnlijk is niet van iedere gevangene een foto beschikbaar maar de organisatie wil alles opnemen wat er aan foto’s of tekeningen nog vindbaar is.

De Historische Kring Liemeer heeft van de organisatie het verzoek gekregen om te helpen bij het realiseren van dit fotoproject. Uit ons archief weten we dat er waarschijnlijk mensen uit de verzetskringen rond Wim Speelman en Henk Kooistra in Kamp Amersfoort gedetineerd zijn geweest en ook anderen uit onze omgeving, maar helaas is onze informatie onvolledig. Daarom geven wij dit verzoek graag door:

We willen u vragen of u in het bezit bent van afbeeldingen van gevangenen van Kamp Amersfoort, of u ons wilt helpen om foto’s van gevangenen uit uw gemeente te verzamelen of dat u ons in contact kan brengen met personen die mogelijk een foto bezitten. We denken hierbij aan nabestaanden of familieleden.
We willen graag een naamsvermelding, geboortedatum en eventueel de tijd van het verblijf in Kamp Amersfoort erbij ontvangen.

U kunt rekenen op onze eeuwige dankbaarheid als u ons kan helpen zoveel mogelijk gevangenen aan de vergetelheid te onttrekken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leen Bogers, onderzoeker fotoproject (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of met het fototeam (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Neemt u ook eens een kijkje op de projectwebsite www.geefgevangeneneengezicht.nl.