Oproep: Ontspanning, Verenigingsleven en Vermaak van toen

Mandolineclub "Tot Ons Genoegen" uit Nieuwveen (1925-1932)Vanaf begin vorige eeuw tot ver na de bezettingsjaren kenden onze dorpen een rijk verenigingsleven. Er waren toneelverenigingen, schaak- en damclubs, zang- en muziekverenigingen, muzikantenclubs voor accordeon, banjo, mandoline, enz. Maar ook borduur- en naaiclubs en gewoon "gezelligheidsverenigingen". Men kwam vaak bij elkaar in de plaatselijke koffiehuizen en café’s of soms gewoon thuis.

Vóór de oorlog waren bijvoorbeeld in Nieuwveen Café Van Eijk (Kerkstraat) en Café Schreuder (Dorpsstraat) geliefde en gezellige plekken om te oefenen en een uitvoering te geven.  Zo waren in Zevenhoven Café Veenboer (Noordeinde), het tegenover gelegen "Bondsgebouw", waar de Toneelvereniging "De Sint Jansclub" tweemaal per jaar een toneeluitvoering had, en Café De Viersprong bij het kruispunt plekken van ontspanning en vermaak.

Kunt u ons helpen aan materiaal voor deze tentoonstelling die eind november van start gaat? We denken dan aan foto's, krantenknipsels, toneel- en muziekboekjes, en wellicht kostuums, toneelrekwisieten en andere interessante zaken?
Een berichtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is voldoende. U kunt natuurlijk ook langskomen in onze Oudheidkamer.