Aanwinsten (oktober 2019)

Een muziekboek van Pieter van Poelgeest en een pentekening van Joop Luijnenburg zijn recent in ons bezit gekomen.

U bent van harte welkom om deze in de Oudheidkamer te komen bekijken.


Muziekboek Pieter van Poelgeest

Van de Kringloopwinkel Op Dreef in Sassenheim kregen wij onlangs bericht dat daar een wellicht voor ons interessant muziekboek was binnengekomen. Het is van Pieter van Poelgeest (1842-1927) geweest, vanaf 1872 organist van het bekende Knipscheer-orgel in de NH Kerk te Nieuwveen. Uiteraard waren wij zeer geinteresseerd en het boek is inmiddels in onze Oudheidkamer aanwezig. Heel mooi dat de Kringloopwinkel aan de Historische Kring Liemeer heeft gedacht, waarvoor onze dank.

Het betreft met de hand genoteerde muziek van "150 psalmen en de 192 gezangen der oude bundel van de Nederlands Hervormde. kerk, van pieter van poelgeest". Organist van 1872 - 1922 van de Nederlandsche Hervormde Gemeente achtereenvolgens te Nieuwveen en Leimuiden. Deze tekst staat op omslag en "titelpagina", samen met een foto van Pieter van Poelgeest.

nb1910 pg1 nb1910 pg2 nb1910 pg3

Naast organist was Pieter van Poelgeest schilder in Nieuwveen.


Pentekening Gereformeerde Kerk Nieuwveen

nb1910 tekVan de familie Zwaan ontvingen wij een prachtige pentekening van de Gereformeerde Kerk + pastorie in Nieuwveen, in 1987 gemaakt door de Alphense tekenaar Joop Luijnenburg. Hij heeft zo'n 3000 tekeningen van oude gebouwen gemaakt.

Een mooie aanwinst voor de Oudheidkamer!