Reanimatiekistje

nb1910 hzlBezoekers van onze expositie over de Amstel "Van Brug tot Brug" zullen dit kistje al gezien hebben, maar nu heeft het een mooi plekje gekregen in onze vitrine met doktersspullen in de Oudheidkamer. Het gaat om een houten kistje, samengesteld door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen dat in 1893 door de "Heemraadschap van den Amstel" beschikbaar was gesteld aan de sluiswachters van de Tolhuissluis aan het Jaagpad.

Dit "EHBO"-kistje "ter opwekking van de levensgeesten van schijndoden" bevatte diverse middelen voor hulp aan een drenkeling. De meeste artikelen in het kistje mochten alleen gebruikt worden door een geneeskundige, enkele voorwerpen ook door de eerste-hulpverlener.
IMG 0138 1024 683Voor de eerste hulp aan een drenkeling was bijvoorbeeld een van de instructies het onder de neus houden van een prikkelende reukstof zoals ammonia of kamfer en als de drenkeling weer bij bewustzijn was "men geve hem in zittende houding een goeden tuig rhum of brandewijn met water".
Voor de geneeskundige waren in het kistje meer attributen aanwezig. Er bestond in 1893 zelfs al een voorloper van de huidige AED: een inductietoestel, waarmee via naalden in de hartstreek een schok kon worden toegediend.

De eigenaar van het kistje, voormalig huisarts Ad van Dongen is regelmatig aanwezig in de Oudheidkamer en wil u hier graag meer over vertellen, net als over de andere voorwerpen in de doktersvitrine. Komt u eens langs!