...de Oudheidkamer is vanaf 12 juli weer open voor publiek. Klik hier voor meer...

Aanwinst: portret van H.A. Kooistra

Onlangs hebben wij een portret van de heer H.A. Kooistra in ons bezit gekregen. Hendrik Anne Kooistra was van 1926-1947 directeur van de Johannes Stichting en was ook de vader van de Nieuwveense verzetsheld Anne Hendrik Kooistra (1919-1942).

H.A. Kooistra overleed in 1953 en is samen met zijn vrouw M. Kooistra-Bood, die in 1945 overleed, overeenkomstig zijn wens begraven op het terrein van voorheen Huize Ursula, nu Ipse De Bruggen.

Het portret is in 1945 in krijt of potlood gemaakt door de schilder Roeland Koning. Voor de Oudheidkamer is het een mooie aanvulling op het al aanwezige materiaal van de Johannes Stichting.

Van mevrouw Suzan de Wilde kregen we ook 2 notitieboeken van haar grootouders Kooistra in bruikleen.

Het eerste is een handleiding van mevrouw M. Kooistra-Bood voor het vooroorlogse huishouden, met onderwerpen als orde, zindelijkheid, de linnenkast, karpetten, zilver poetsen, schoenen poetsen, het schoonmaken eener keuken, het schrobben van een houten vloer etc. De handgeschreven inhoud telt meer dan 60 onderwerpen! In toekomstige Baardman-uitgaven zullen wij hier enkele artikelen uit publiceren.

Het tweede boek heeft als beschrijving: “Elk wat wils”, bijeengebracht door H. Kooistra, 1903, Gezegden en uitspraken van “Verschillende grootheden”. Daarnaast bevat het boek een aantal overgeschreven artikelen, sonnetten, gedichten en verzen van onder meer Victor Hugo, Henriette Roland Holst en anderen. Het heeft geen inhoudsopgave en het is daarom lastig om een bepaald artikel terug te vinden.

Onze dank aan mevrouw Suzan de Wilde!

Lees hier hoe onze voorzitter Ruud Schrama het portret van Hendrik Anne Kooistra naar Nieuwveen bracht.

Hendrik Anne Kooistra

Ter voorbereiding van de volgende tentoonstelling over 75 jaar bevrijding zijn wij druk bezig om informatie en attributen te verzamelen.

PentekeningToevallig werd het bestuur in februari benaderd door de achternicht van onze verzetsheld Anne Hendrik Kooistra, Suzan de Wilde. Zij gaat kleiner wonen, had geen ruimte meer voor de ingelijste pentekening van haar opa Hendrik Anne Kooistra (inderdaad, de vader van Anne Hendrik) en vroeg of wij interesse hadden.

Dit soort buitenkansjes moet je niet laten liggen, dus hebben wij gelijk ja gezegd. Klein probleempje was dat Suzan in de Begijnhof woont (hartje Amsterdam). Hoewel ´n prachtige plek, geen handige locatie om je auto te parkeren om de forse pentekening (60x80cm) in te laden.

RuudDaar het zowel mooi weer was in februari en ik graag fiets, besloot ik om het dan maar per fiets op te halen.

Zo gezegd zo gedaan, Suzan is ’n gezellige dame, dus daar kom je niet snel weg. Natuurlijk hebben we over het verleden gesproken en kreeg ik ook nog 2 handgeschreven notitieboeken mee van haar grootouders Kooistra.

Suzan heb ik ook bereid gevonden om de tentoonstelling te openen.