fotokroniek ZNVanwege de Corona maatregelen zijn vele evenementen sterk beperkt of zelfs gecanceld. Ook de Historische Kring Liemeer ontkwam er niet aan. Om niettemin toch zo veel mogelijk belangstellenden in de geschiedenis van Nieuwveen en Zevenhoven te bereiken heeft de HKL nieuwe initiatieven ontplooid. Zo is sinds juli, rekening houdend met de Corona preventie maatregelen, de Oudheidkamer weer open gesteld. Ook is het plan opgevat om cultuur historische elementen uit Nieuwveen en Zevenhoven op YouTube te zetten. Als testcase hebben we de bomenroute in de dorpskern van Nieuwveen gedigitaliseerd en op YouTube geplaatst.

Na overleg met de samenstellers van deze route (Henk Borst en Gert-Jan Pieterse) en onze huismeester Rinus Kennis (die niet alleen handig is met hamer en schroevendraaier, maar ook met een filmtoestel) is er een draaiboek samengesteld.

Gert-Jan vertelt bij elke boom iets bijzonders en Rinus heeft de beelden opgenomen en gemonteerd. Helaas kon Henk er vanwege zijn gezondheid niet bij zijn.

Ons plan was om gelijktijdig de bomenroute op landgoed Ursula mee te nemen, helaas is dit terrein ivm Corona tijdelijk gesloten.

Ondanks dat het weer niet meezat tijdens de opnamen en dat de bomen door de zomerstorm in augustus al behoorlijk waren verkleurd is het een fraai stukje geworden van ca 15 minuten.

Veel kijk en luisterplezier!

Achtergrond informatie:

Het YouTube filmpje is geen vervanging van het oorspronkelijke boekje, maar een aanvulling. Beiden kunnen los van elkaar worden bekeken.

Het boekje “bomenroutes, uitgave 2014” is o.a. verkrijgbaar bij het Klant Contact Centrum van de Gemeente Nieuwkoop (Teylersplein 1, 2441 LE Nieuwveen). Hierin staan ook bomenroutes in Zevenhoven, Nieuwkoop, Noorden en Ter Aar in beschreven.

Tijdens de opname ontdekten wij de volgende veranderingen ten opzichte van het boekje uit 2014:

  • De Esdoorn is weg
  • De Larix is weg
  • De Spaanse aak is weg
  • De Blauwe ceder is weg
  • Er staan 12 ipv 11 rode beuken rond het kerkhof
  • Er staat 1 ipv 2 dennen in het Conradpark
  • De OBS de Tamboerijn is nu het clubhuis van “de bende”
  • De voormalige Christelijke School “de Veenplas” is nu onderdeel van de fusieschool “de Veenvogel”
  • De St. Nicolaasschool heet nu “de Veenvogel”, een samenvoeging met OBS de Tamboerijn
  • Er staat 1 ipv 2 beuken naast de dokterswoning

 

Adres Oudheidkamer:
Kerkstraat 31, Nieuwveen
Openingstijden:

 Woensdag 10:00 - 12:00 uur (werk-ochtend)
  19:00 - 21:00 uur  
 Zondag 14:00 - 16:00 uur  

Wij respecteren uw privacy.
U vindt HIER onze privacyverklaring.

anbi algemeen nut beogende instelling
 Rek. NL11 INGB 0005 0957 17